Home / børn / Udendørs lege

Udendørs lege

Her kan du læse om tre sjove lege, du kan lege udendørs med dine børn. 

Børn er noget af det mest givende i verden. Den glæde og entusiasme, de viser, er spektakulær. Deres umiddelbarhed og oprigtige væsen er uendeligt beundringsværdig. De er sig selv, og der er ikke noget filter. Det er uhæmmede følelser, der er på spil, når du har med børn at gøre. 

Hvis du en dag går og overvejer, hvilke lege du kan lege med dine børn, vil vi gerne hjælpe dig. Nedenunder kan du læse tre forskellige forslag til gode lege med dine børn. 

Find forslag til udendørs lege herunder

Børn elsker at lege. Mange af dem er også vilde med at lege udenfor. Det er der flere gode grunde til. Det er dog ofte fordi der er gode plads til at lege på. Det er ikke altid tilfældet, hvis man vælger at lege indenfor. Er du på jagt efter en række lege, der kan bruges udenfor, så finder du tre gode eksempler herunder.

Udendørs leg 1: Gemmeleg

Gemmeleg er altid en sikker vinder med børnene. Det er godt for dem at være udenfor og bevæge sig rundt. Det skal dog understreges, at man selvfølgelig også kan lege gemmeleg indenfor. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvor man kan gemme sig. Man skal dog ikke gemme sig steder, der kan være farlige eller gøre ondt, som hvis man vælger at gemme sig på en tornebusk. Det er vigtigt, at børnene forstår det, inden I går i gang med at gemme jer.
Børn elsker at være fælles om leg og hygge sig med hinanden. Der er få lege, der er sjovere for dem, end når de leger gemmeleg. 

En leg, der på mange måder minder om gemmeleg, som I også kan lege, er dåseskjul. Den eneste forskel på dåseskjul og gemmeleg er, at der er mere fart på og bevægelse i dåseskjul. 

Udendørs leg 2: Fantasilege

Det er her, at fantasien virkelig kan komme til udtryk. Det er noget, der er godt for børnene at lave lege, hvor de skaber universet. Det kan være, at leger, at I er alfer, der skal kæmpe mod dæmoner. I vil i fællesskab skabe historien og kampene mod dæmonerne. I vil også kunne fortælle historier om, hvad I laver og hvordan. Det gør, at I bliver bragt sammen på en anden måde, når I vælger at lave fantasilege. I vil være sammen om noget, der er større end jer selv. I vil kunne skabe et univers i fællesskab, som I vil kunne huske i lang tid. Det altså kun fantasien, der sætter grænser for, hvad I kan lave, når I laver egne fantasilege.

Det er også muligt at lave noget andet lignende. Det kan eksempelvis være, at I laver lege, hvor I fortæller historier. Det vil sige, at I opfinder en historie og går på runde med den.
Du kan som forælder også foreslå, at I laver en historiefortællerleg enkeltvis. Så skal børnene selv finde på en historie og fortælle hinanden om den. 

Udendørs leg 3: Sport

Det at dyrke sport er selvfølgelig også altid sjovt. Men det er vigtigt, at det ikke tager overhånd. Forstået på den måde, at det ikke må gå over gevind. Det skal være sjovt. Det skal være hyggeligt. Det skal være en leg. De må gerne lave fejl. For børn er det vigtigste, at de har det sjovt og morer sig, når de leger. Lad sport være som en leg. 

Pudsigt nok er det også, når børn leger, at de lærer bedst. Du ser det eksempelvis i Brasilien, hvor fodboldspillere lærer utrolig meget, når de spiller fodbold på gaden. Det er en leg, når de spiller fodbold på gaden. Og sådan skal det også være for børnene. En leg. Sjov. Spas. Det skal ikke være en konkurrence om, hvem der er bedst. Lad børnene støtte hinanden og rose hinanden, når de udfører en god handling. Lad smilet være det vigtigste, mens de spiller basketball eller fodbold. Det skaber glæde. 

udendørs leg 4: Kan du lide din nabo?

Det er ikke alle børn, der kender til denne leg. Det er dog en ret simpel leg, hvorfor den er nem at forklare til dem, der skal være med. Der skal stå en person i midten, som skal være omringet af en rundkreds af de andre børn. Den i midten starter legen ved at spørge én af de andre i kredsen: ”Kan du lide din nabo?”

Ham eller hende, der bliver spurgt, kan fx svare med: “Ja, men ikke dem med langt hår”. Hvis han eller hun siger dette, så skal alle personer i rundkredsen med langt hår bytte plads. Samtidig skal personen i midten forsøge at få én af pladserne. Hvis der bliver sagt ”Nej”, så skal alle personer i legen bytte plads.

Det er en simpel leg, som de fleste kan finde ud af. Det er en leg, der fungerer bedst udenfor, men den kan dog også leges inden for, hvis man har god plads.

udendørs leg 5: Stå-Trold

Stå-Trold er også en rigtig leg at lege udenfor. Det er nemlig en leg, der kræver godt med plads. Derfor kan det også være svært at lege denne leg indenfor. Hvis man har en stor have med god plads, så er det kun en fordel. Det gør det muligt at løbe mere rundt, hvilket er en stor del af at lege denne leg.

Det er en simpel og populær leg, som de fleste kender. Derfor er det også en oplagt leg, hvis man gerne vil hurtigt i gang. I denne leg skal der være en person, der er Fanger. Han eller hun skal løbe rundt og fange de andre, der er med. Når der er én, der er blevet fanget, så skal Fangeren tage fat og sige ”Stå-Trold”.

Hvis man er blevet Stå-Trold, så skal man stå stille med spredt ben. De andre, der ikke er blevet taget, skal løbe rundt. De kan forsøge at komme igennem den fangedes ben. Mens de kravler gennem benene, skal de sige ”Fri”. Gør de det, så er personen fri igen. Legen er færdig, når alle deltagere er blevet fanget.

udendørs leg 6: Erobre flag

Dette er en leg, der fungerer bedst, hvis der er tale om en stor gruppe. Man skal opdele gruppen i to hold, hvor hvert hold skal have et flag eller en anden ting, der kan markere deres base. Hele idéen med denne leg er, at det hvert hold skal forsøge at få fat i modstanderens flag og bringe det tilbage til deres egen base.

Hvis man fanger én af sine modstandere i sin egen base, så kan man tage ham eller hende til fange og sætte dem i fængsel. De kan kun befris ved at én af deres egne løber ind på området, rører ved dem, og løber tilbage igen. Det skal dog nævnes, at det kun er muligt at befri én person ad gangen.

Hvis der er mange fanger i fængsel, så kan de danne en kæde henimod deres egen base. Det er en fordel, da det er med til at mindske den afstand, som deres holdkammerater skal løbe. Fangeren bør skiftes ud i ny og næ, så er det ikke er den samme hele tiden. Det kan fx være efter at et vist antal er blevet fanget.

 

Check Also

fastelavns-lege

Fastelavns lege

Sådan gør du fastelavn ekstra sjov Det kan være, at du kender nogle børn, som ... Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *