Home / Fest / Selskabslege
selskabslege

Selskabslege

Selskabslege – de sjoveste selskabslege til festen!

Står du overfor at skulle holde en fest for dine venner, bekendte eller familie, og er du i den forbindelse allerede godt i gang med diverse planlægninger, der skal sørge for, at det bliver en rigtig god fest, som hverken du eller dine gæster sent vil glemme? Så er du sikkert ved at have godt styr på mange af de praktiske ting såsom mad, bordopdækning, invitationer og eventuelt leje af et festlokale. Måske har du også fået pyntet op, lagt drikkevarerne på køl og fundet det tøj frem, som du gerne vil have på. Det eneste, du således mangler, er nogle glade og festklar gæster, der er klar til at have en rigtig sjov aften. Når det så er sagt, så kan det være, at der er noget, du har glemt – noget meget vigtigt.

sjove selskabslege at lave til festen

Selskabslege er ikke kun for børn. Der findes også rigtig mange selskabslege, som voksne kan få glæde af. Det er noget, der kan sætte gang i enhver fest, da det vil skabe en god stemning blandt gæsterne. Hvis du leder efter en god selskabsleg, der kan bruges til din fest, er du kommet til det rette sted.

Her på siden bliver du nemlig præsenteret for fem sjove selskabslege for voksne. Det er selskabslege, der kan bruges til de fleste fester og sammenkomster.

1. Margrethe-skålen

Dette er én af de mest velkendte selskabslege til voksne. Det er en leg, der henviser til den klassiske skål, som i dag er at finde i de fleste danske køkkener. Reglerne til legen er meget simple, hvorfor de fleste kan mestre at spille dette spil:

  1. Alle deltagere skal starte med at skrive et eller flere navne på kendte personer på en række sedler. Når dette er gjort, så skal de alle sammen lægges op i skålen.
  2. Herefter skal deltagerne inddeles i hold efter eget ønske. En person fra hvert hold skal på skift op og trække en seddel, hvorefter de skal få deres hold til at gætte, hvem personen er. Der gives selvfølgelig en fast tidsramme til dette. Hvert hold får fx tre minutter til at gætte så mange personer, som muligt.
  3. Når tiden er gået, så er det næste holds tur. Et spil er færdigt, når der ikke er flere sedler i skålen. Til sidst skal hvert hold selvfølgelig tælle deres sedler sammen. Hver seddel giver ét point. Det hold, der har flest point vinder.

Der findes flere varianter af dette spil. Der er ikke én af dem, der er bedre. Der er fx mange, der spiller med, at man ikke må andet end at mime. Andre har mere frie regler, hvorfor man også gerne må snakke. Det er derfor en god idé at aftale reglerne, før man går i gang, da folk kan have forskellige opfattelser af dem.

2. Øråd

Her er der tale om en relativt atypisk selskabsleg. Det er ikke en leg, hvor man skal finde en vinder. Det drejer sig blot om at have det sjovt. Dertil er det også en meget simpel leg, hvorfor det ikke er krævet, at man skal bruge lang tid på at forklare regler, før man kan starte. Det er en fordel, hvis alle ikke kender til reglerne.

Det er en leg, der fx kan starte med et spørgsmål som ”Hvem tager længst tid om at gøre sig klar?”. Når det er blevet stillet, skal alle deltagere pege på ham eller hende, de tror, svaret passer bedst på. Det er ikke en leg, der handler om at finde det rette svar. Det handler blot om at se, hvad folk tænker om hinanden.

Det er et rigtig sjovt spil, men det er dog særligt sjovt, hvis der er mange personer med, der ikke rigtigt kender hinanden. Det er nemlig en leg, der nemt kan få alle fordommene frem, men dog uden at det er stødende. Personen, der er flest, der peger, stiller næste spørgsmål. Sådan fortsætter man til folk ikke gider længere.

3. Tændstik i munden

Til dette spil skal man starte med at vælge en spilleder, der skal skrive en masse sætninger ned, som dernæst skal lægges i en skål. Resten af selskabet skal deles op i to hold, der sidder over for hinanden. På hvert hold skal der vælges en holdleder. Holdlederen på de to hold skal skiftes plads, inden spillet går i gang.

Spillederen skal nu trække et stykke papir med en sætning, som skal rækkes videre til holdlederen på holdet, der starter. Han eller hun skal nu læse sætningen højt for sit hold. Det skal dog gøres med en tændstik, der står lodret mellem tænderne. Derfor er det ikke helt så nemt for holdet at gætte, hvad der bliver læst op.

4. Musikquiz

Der skal ikke være nogen tvivl om, at en musikquiz altid er sjovt. Det er en leg, der kan sætte gang i enhver fest. Det er en form for selskabsleg, som man kan lege på flere måder. En god måde er dog at starte med at lave en række kategorier, som skrives på et stykke pap, der sættes fast for enden af bordet med nogle shots.

Spillet går herefter ud på at vælge en kategori, hvorefter modstanderholdet skal sætte en sang på, der passer til den valgte kategori. For at svare, er der en person fra det første hold, der skal løbe hen for enden af bordet og drikke et shot. Når shottet er blevet drukket, må man svare – det skal være både titel og kunstner.

Hvis ikke svaret er korrekt, så må en fra hold to løbe op, tage et shot og give det korrekte svar. I den næste runde bliver rollerne selvfølgelig byttet om. Hvis I er mange, så er det en god idé at lave flere hold end blot to. Det er selvfølgelig op til jer at selv at vurdere, hvor mange hold, I ønsker at dele jer op i.

5. Stjerne for en aften

Her er der igen tale om en klassiker, som de fleste har prøvet i en eller anden form for variant. Den fungerer bedst med et sæt hovedtelefoner, der er lydisolerende, så andre ikke kan høre musikken, der afspilles. Dertil skal der også bruges en enhed, der er fyldt med musik. Det har Spotify heldigvis gjort nemt at opfylde.

Herefter skal alle deltagere inddeles i hold. Hvert hold skal finde en deltager, der skal sendes op, som skal et par hovedtelefoner på. Han eller hun skal forsøge at nynne den sang, de kan høre i høretelefonerne. Der må kun nynnes. Som angivet, så er det en god idé at bruge lydisolerende høretelefoner til denne del af legen.

Holdet skal selvfølgelig forsøge at gætte den sang, der bliver sunget. Der sættes en fast tidsramme, man har til at gætte sangen. Det hold, der fx gætter flest ud af 10 eller 15 sange, vinder hele legen.

6. Agurkestafetten

En anden leg, som der heller aldrig slår fejl, og som kan bringe masser af latter og glæde med sig, er agurkestafetten. Den er særligt velegnet, hvis vejret er godt, og man kan være udenfor. Her er der nemlig ikke bare tale om en helt almindelig form for stafet. For selvom man får sved på panden, og det gælder om at komme først i mål som hold, så er der et lille men. Der skal nemlig ikke blot løbes her, der skal nemlig løbes med en agurk mellem benene. På den måde bliver det hele pludselig en smule sjovere, men det bliver bestemt også hylemorsomt at være tilskuer til, idet det ikke ligefrem ser yndefuldt ud, når man løber afsted med sin agurk mellem benene.

7. Hvem er jeg legen

‘Hvem er jeg’-legen hedder denne leg. Her bliver den enkelte deltager udsyret med en lap i panden på en eller anden kendt person, og så går det så ud på via spørgsmål at gætte sig frem til, hvem man er. De andre deltagere må kun besvare med ja og nej, og derfor skal de spørgsmål, som man stiller, være yderst velvalgte. Man kan konkurrere med hinanden om, hvem der med færrest spørgsmål, får gættet sig frem til, hvem de er, og denne person har så vundet legen.

8. Tegn og gæt

Og her er der især en leg, som der er særlig yndet herhjemme. Og her er er tale om Tegn og Gæt. Det er en leg, der er blevet gennemført et utal og gange, og derfor er det med sikkerhed også en leg som de fleste, hvis ikke alle gæsterne kender. Den er nemlig så basal og så brugt, at det er svært at være en fest med selskabslege den foruden. For at krydre den lidt ekstra, så den bliver hylemorsom og en smule nyskabende, så kan man aftale, at det hele skal foregå med for eksempel pølser i stedet for en blyant. Med pølserne dyppet i for eksempel ketchup skal de forskellige tegninger således tegnes og efterfølgende gættes af holdkammeraterne.

Der kan være behov for underholdning til at skabe den gode stemning

Når man holder en god fest, er det nemlig også en idé at sørge for en eller anden form for underholdning. Til nogle fester er det nok med en god playliste, der kan få alle i den rette stemning, men det er sjældent nok. Og her er der ikke tale om, at du skal ud og investere i dyr underholdning i form af for eksempel en komiker eller andet, der kan bringe masser af smil frem – tvært i mod. Der er nemlig ikke nogen grund til at spendere så mange penge for noget, som der ligger lige for næsen af dig.

Du behøves ikke nødvendigvis at investere i underholdning 

Når man er flere mennesker samlet, som alle er i godt humør, og som er klar til at have en god fest sammen, så er der nemlig ikke noget, der er mere ideelt end at bruge den gode energi og gøre den til noget sjovt. Og det kan man gøre på flere måder, ofte er det dog nogle gode og sjove selskabslege, der gør det helt store udslag. For de første er de gode, når man skal lære hinanden lidt bedre at kende, det er nemlig ikke sikkert, at du har en vennekreds, hvor alle er bekendte med hinanden. Derudover er det også en ideel start, når man skal have folk til at drikke nogle gode drinks, idet det ofte er muligt at inkorporere nogle reglerne i legene, der indebærer, at man får slukket sin tørst.

 

Check Also

høvdingebold

Høvdingebold

Høvdingebold – her finder du de officielle regler til høvdingebold Høvdingebolig er en leg, de ... Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *